KARTOITUS

Laadukas ja tarkka suunnistuskartta koulusi ympäristöstä luo useita mahdollisuuksia opetukseen. Uusi kartta tuo erityisesti mielekkyyttä ja monipuolisuutta harjoitusten suunnittelun. Koulusuunnistuskartta on kannattava ja edullinen hankinta sen monikäyttöisyyden ansioista. Karttaa ei kannata tuottaa pelkästään suunnistusharjoituksia silmällä pitäen. Se soveltuu erinomaisesti myös koulun muiden oppiaineiden ja tapahtumien käyttöön.

Tässä osiossa kerromme muutamia ydinkohtia kartan valmistukseen ja hankintaan liittyen.

Kuten yleensäkin niin karttojenkin valmistamisessa on kaksi vaihtoehtoa; Tee se itse tai tilaa ammattilainen eli tässä tapauksessa ammattikartoittaja.

Tee se itse-malli on toimiva, mutta laadun takaamiseksi ja oman ajan säästämiseksi suosittelemme ammattilaista tekemään kartan koulullesi. Kuten edellä mainittu niin laadukas kartta motivoi niin opettajaa kuin oppilaitakin. Laadukkaan kartan valmistamisessa tarvitset myös tiettyjä tietokoneohjelmistoja ja niiden hallitsemista, joten siitäkin syystä ammattilaiselta tilattu kartta voi olla se järkevin ja halvin vaihtoehto.

Mitä tulee ottaa huomioon tai tietää ennen kuin tilaat kartan?

Pohdi ja valitse mistä alueesta haluat uuden kartan. Koulun piha, liikuntasali, puisto tai koulun lähiympäristö?

Tarvitsetko kartan koko koulun ympäristöstä vai vain tietyn osan? Monta yksittäistä vai yhden isomman? Kartoittajan on helppo jakaa alue pienempiin osiin eri kartoille kun koko koulun ympäristö kartoitettu. Tästä syystä järjevintä on tehdä kerralla koko alue.

Kartat tehdään yleensä ja suositellaan tehtävän värillisinä, mutta mikäli jostain syystä haluat mustavalkoisen version niin sekin on mahdollista.

Ennen tilaamista on hyvä keskustella tarkemmin kartoittajan kanssa, mitä haluat, milloin ja mihin hintaan.

Kartoittajat ja hinnat?

Kysy alueesi paikallisilta seuroilta onko koulultasi tai sen lähiympäristöstä jo olemassa kartta. Kartat saattavat olla vanhoja, mutta toimivat hyvin pohjakarttoina uudemman version luomiseen. Kannattaa siis kysyä mahdollisuutta kartan päivittämiseen tai kokonaan uuden luomiseen. Muista kysyä ja vertailla hintoja!

Meidän kartoittajiemme tekemiä karttoja on nähtävillä sivulla KOULUKARTAT

Useimpien koulukarttojen valmistaminen kestää yleensä noin 2-3 päivää. Yksi päivä "maastotyöhön" ja loput ns. puhtaaksi piirtoon. Katso kuvat alta!

Normaalisti koulukartan minimihinta on noin 150€ -300€/kartta ja maksimihinta noin 800€-1000€, riippuen kartan koosta, alueen teknisyydestä/haastavuudesta, ja sijainnista (matkustus/matkakorvaukset).

Voit tilata kartan myös meiltä sivulta TILAA.

Ilmakuva/ Pohjakartta

Koulukartan tekeminen on hyvä aloittaa hankkimalla ilmakuva tai muu vastaava ns. "pohjakartta". Google Mapsin ilmakuva toimii hyvin pohjakarttana. Se on riittävän tarkka ja ilmainen.

maastotyöskentely

Kartoittaja aloittaa piirtämisen selkeistä muodoista ja linjoista. Esimerkiksi rakennukset, kentät ja aitaukset ovat usein relevantteja kohteita aloittaa itse piirtäminen. Jokaisella kartoittajalla on kuitenkin omat tekniikat, työtavat ja välineet.

Tietokoneohjelmistot

Maastotyöskentelyn jälkeen luonnos siirretään tietokoneelle sopivalle piirtoohjelmistolle (esim. PS/Adobe) tai kartoitusohjelmistolle (OCAD/ OOM). Ohjelmistoilla kartta piirretään puhtaaksi ja digitalisoidaan.

Lopullinen tuote

Lopuksi kartta viimeistellään ohjelmiston avulla. Karttaan merkataan koulun/ kartan nimi, mittakaava, (käyräväli), pohjoisnuoli ja suuntaviivat, kartan omistaja ja rahoittaja, mainokset, muut logot ja tietysti kartoittajan nimi.

Alla listattu muutamia suunnistuksessa käytettäviä kartta- ja ratasuunnitteluohjemistoja